Loimi Kampavillalanka, tex 90×3, vaaleanharmaa. 100 g = n. 360 m. Pirtin kehräämö
Loimen leveys  leveys 43,5 cm, tiheys 4 lankaa/cm, lankaluku 174
Pituus 2,2 m
Pirta 40/1
Sidos Yhdistetty toimikas ja ripsi
Kude Kampavillalanka tex 90×3, vaaleanharmaa.

 

Kevyt rento kaulaliina sopii yhtä hyvin nuotion loimuun kuin kaupungin kaduille. Ohuesta kampavillalangasta kudottu liina on joustava eikä luista pois paikoiltaan vauhdikkaammassakaan menossa. Kankaan pinnassa aaltoileva kuvio on helppo tehdä. Tarvitaan vain neljä vartta ja neljä polkusta. Niisinnässä on vaihtelevuutta, mutta kun se on tehty, voidaan kutoessa polkea tavallista suoraa poljentaa.

Mallin voi sovittaa myös värjäämättömään loimeen. Luo loimi raidalliseksi kahdella värillä ja kudo yhdellä raitaväreistä. Kangas on sovitettu harvaksi, joten kastele ja höyrytä kaulaliina ennen käyttöä! Voit myös kutoa kankaan tiukemmaksi. Silloin aaltokuvio litistyy, mutta kankaasta tulee tiiviimpi.

Osavärjäys sopii parhaiten lyhyisiin yhden kaulaliinan loimiin.

Kankaassa on yhdistetty aaltotoimikasta ja ripsiä. 

Luontiohje

Luo kolme erillistä lointa. Kussakin loimessa on 58 lankaa.

Värjäysohje

Pureta loimet alunalla ennen värjäystä. Keitä värjäysliemi. Tähän huiviin keitimme liemen seitikeistä.
Solmi loimien pohjukat tiukasti kiinni, jotta loimilangat pysyvät paikoillaan käsittelyn aikana. Upota kaikkien kolmen loimen päät värikattilaan n. 90 cm matkalta, ja upota yhtä vielä vähän pitemmälle. Tue loimia kepeillä, jotta ne eivät osu kattiloiden reunaan eivätkä kuumaan lieteen.
Värjäyksen jälkeen anna loimien kuivua hyvin ennen puihin vetoa.

Loimen järjestys kangaspuissa

Aseta loimien värilliset päät vierekkäin, pisimmälle värjätty keskimmäiseksi. Käännä sitten keskimmäinen loimi kokonaan ympäri. Loimen päiden värit vaihtavat silloin paikkaa.
Pujota loimet vierekkäin aloitusvarvalle tässä järjestyksessä, ja jaa käärinpirtaan normaaliin tapaan. Loimi on nyt raidallinen, sen reunoissa on eri väri kuin keskellä

Kudontaohje

Loimen reunat: Ota reunimmaiset langat pois niidensilmästä, tai pudotat reunimmainen niisi pois varvalta molemmissa reunoissa. Heitä sukkula viriöön tasoon jäävän reunalangan yli ja ota pois viriöstä tasoon jäävän reunalangan ali, niin reunat sitoutuvat siististi.
Kudo kaulaliina vaaleanharmaalla Kampalangalla. Kuteen tiheys on n. 5 lankaa/cm. Huivin kudottu pituus puissa mitattuna on 177 cm. Valmis koko on 37 x 155 cm.

Viimeistely

Solmi loimilangat hevosenhäntäsolmuin. Tasaa hapsujen päät yhtä pitkiksi. Kastele kaulaliina ja höyrytä kevyesti silitysliinan läpi.

Värjää loimien päät, käännä ja yhdistä

 

Osavärjäys sopii parhaiten lyhyisiin yhden kaulaliinan loimiin. Pitemmissä loimissa loimet voi upottaa värikattilaan useammasta kohtaa.
Tässä vaaleanharmaassa villalangassa seitikkien oranssi väri taittuu sinapin suuntaan.

 

 

Värjättyjen loimien veto puihin

 

1.   Kuivata värjätyt loimet hyvin ennen tukille vetoa.

2.   Kolme lointa on laitettu vierekkäin loimitukin varpaan. Keskimmäinen loimi on käännetty sitä ennen ympäri, jolloin värit ovat vaihtaneet paikkaa. Loimi on jaettu käärinpirtaan ja voidaan seuraavaksi vetää tukille.

3.   Loimi on vedetty tukille. Kuvassa näkyy hyvin värikohtien vaihtuminen.