Loimi 6-s. kalal. tex 30×6,
musta tex 30×6, 1 kg = n. 5300 m
Loimen leveys 54,4 cm
tiheys 5 lankaa/cm
lankaluku 272 + 4
Pirta 50/1
Sidos Palttina ja ripsi
Menekki 50 g /1 metrille

 

Kuvapoppana

Kuviollisesta kankaasta leikataan loimen levyinen (+ reunoihin kääntymisvaraa) ja 2 x kudottavan työn pituinen kappale.
Leikataan n. 1,5 – 1,8 cm levyiseksi kuteeksi. Kude leikataan tavalliseen tapaan lankasuoraan reunasta reunaan.
Kudotaan täsmäten kuviot kohdalleen. Kuva litistyy alkuperäisestä.

LYÖDÄÄN VAIN KEVYESTI
Kude heitetään viriöön ja käännetään kuvio päällepäin. Kuvio täsmätään kohdalleen edelliseen kuteeseen nähden. Kude lyödään paikoilleen luhalla kevyesti asetellen.
Jokaisen kuteen väliin heitetään kalalanka päinvastaisella ripsipolkusella. Palttinapolkusella voidaan tarvittaessa kutoa päärmettä tai tehosteita poppanalla, ohuella räsyllä ja kalalangalla.

KUTEEN HEITTOSUUNTA ON TÄRKEÄ.
Kierrä kude sukkulalle loppupäästä alkaen, niin aloituspää jää alkuun.
Kuteen heittosuunnan on oltava sama kuin leikkaussuunnan, jotta käännöskohdat tulevat kudottaessa oikeaan reunaan.
Jatkaessa uudella sukkukallisella pura kudetta sukkulalta muutaman heiton verran ja asettele kuteet loimen päälle niin että kuvio tulee oikein. Heitä sitten kude siitä reunasta lointa, jossa oli kuteen alkupää.

Reunoihin jää kudehapsut!

 

Musta poppanaloimi pistellään tavallista tiheämpään 50 numeron pirtaan. Tässä mallissa on käytetty vain kahta kuviopolkusta vuorotelleen, mutta tähän samaan loimeen voidaan kutoa myös kuvikasta. Heitä silloin kuviokuteiden väliin kaksi heittoa palttinaa. Reunat ovat erilaiset kuin keskusta. Keskustaan saadaan kuviokude päälle päin käyttämällä vain vasemmanpuoleista kuviopolkusta palttinan kanssa ja reunaan oikeanpuoleisella kuviopolkusella. Mallit Lakutabletit 3299 ja Kierrätystabletit 3305-07 numerossa 3/2009 on kudottu tähän samaan loimeen kuvikkaana.

 

Kudontaohje

Kudo tyynyn alkuun ja loppuun muutama heitto 6-säik. mustalla kalalangalla palttinaa. Kudo tyynyn päällispuolta poljentaohjeen mukaan vuorotellen kuviollinen leikattu kude ja 6-säik. kalalanka. Kudottu pituus 55 cm. Kudo tyynyn toinen puoli vuorotellen yksivärinen leikattu kude ja 6-säik. kalalanka, pituus 55 cm. Kangas kudottuna 53 x 105 cm, kangasta ei ole kasteltu.

KUTEENMENEKKI yhteen tyynyyn

* Puuvillakangasta n 64 cm x 145 cm, pitkittäisraitaista (tässä Vallilan sisustuskangasta).

* Yksiväristä valkoista melko tukevaa puuvillakangasta n. 65 cm x 150 cm, leikattu normaalisti koska kuvioita ei ole. = Tyynyn tausta.

* 6-säik. kalalanka, tex 30×6, musta 26 g

OMPELUOHJE
Ompele tyynyn reunat kiinni, tässä on ommeltu tyynyn toinen puoli normaalisti saumanvara sisälle ja toisessa reunassa saumanvarat on jätetty ulos ”hapsuiksi”. Ompele aukkoon vetoketju tai tarra tai ompele aukko kiinni. Pujota sisustyyny sisään.

 

Kuvapoppanakuteen leikkaaminen

KÄTEVÄSTI LEIKKURILLA

1. Valitse kankaasta kohta jonka haluat kutoa. Leikkaa kappale jonka leveys on loimen leveys + 7 cm * + 3 cm (tai helpommin 5 + 5 cm) ja pituus 2 x kudottava pituus. Kude leikataan lankasuoraan.

* Näin kude saadaan aloituksessa pääteltyä omaan viriöönsä. Kuteen alkupäätä ei voida päätellä normaalisti, koska silloin kuvio menisi sekaisin.
Jos kangas on pitkittäisraitaista kuten tyynyssä viereisellä sivulla, voidaan päättelyvara ottaa ”edellisestä” leikatusta kuteesta, jolloin riittää 3 cm reunavaraa molemmin puolin. Kuviosta ei jää mitään välistä pois koska kuvio jatkuu aina samanlaisena.

2.  Taita kappale kaksinkerroin ja leikkaa leikkurilla 1,5 cm levyisiä ja 27 cm pituisia kaitaleita kiinni olevasta reunasta alkaen (= puolet loimen leveydestä). Jätä ylhäältä eli avoimesta pitkästä reunasta leikkaamatta loppuosa.

Jos leikkaat saksilla, leikkaa kude yksinkertaisesta kankaasta. Merkkaa leikattava leveys, jätä toiseen reunaan kuteen aloitusvaraa 7 cm ja toiseen reunan käännöskohtiin varaa 3 cm. Oikein tarkalla kädellä ja terävillä saksilla voidaan kokeilla leikata kaksinkertaisesta kankaasta kuten leikkurilla.

3. Avaa kangas ja leikkaa ensin kuteen alkupää erilleen reunasta jossa on 7 cm ylimääräistä varaa ja jätä se pitkäksi *).
Leikkaa joka toinen kudesuikale vuorotellen ylhäältä ja alhaalta auki niin että muodostuu pitkä yhtenäinen kude.

Kangas on loimen leveys + päättely- ja kääntymisvaraa reunoihin. Varat voivat olla 5 + 5 cm tai päätelyvaraa toiseen reunaan 7 cm ja kääntymisvaraa toiseen 3 cm jos kankaassa on epäsäännöllinen kuvio. Taitetaan kaksinkerroin.

Leikataan leikkurilla 1,5 – 1,8 cm kaitaleita kaksinkertaisesta kankaasta, korkeus puolet loimen leveys. Avataan kangas, leikataan kuteen alkupää erilleen ja joka toinen kaitale irti toisistaan niin että muodostuu pitkä kude.

Kude kierretään sukkulalle loppupäästä alkaen. Kuteen käännöskohdat pitää olla samassa reunassa kutoessa kuin leikatessa, eli heitä kude siitä suunnasta työhön missä on leikkauksen aloituspää. Täsmää kuviot kohdalleen, leikkaa reunasta lisää varaa tarvittaessa. Reunoihin jää kudehapsut.

Kudontaohjeita

Jos aloitusvara on jäänyt vahingossa pois kuteesta, voidaan aloituspää päätellä muutaman sentin verran ja hivuttaa kuviota pikkuhiljaa paikalleen. Samoin jos kude katkeaa jossain vaiheessa käännöskohdasta, voidaan kuviota hieman siirrellä ilman suurta katastrofia.

Jotta kuvio jatkuu oikein uudella sukkulallisella, pitää kuteen leikkauksen alkaa oikeasta suunnasta.
Uusi kude heitetään työhön siitä suunnasta mihin vanha jäi, joten uuden kuteen aloituspään on oltava samassa reunassa myös leikatessa.

Jos leikkaat leikkurilla taittaen kankaan kaksinkerroin, leikkaa aina parillinen määrä kudesuikaleita. Näin kudotun kuteen loppupää ja uuden kuteen aloituspää jäävät aina samaan reunaan ja kuvio jatkuu oikein automaattisesti.

 

HUOMIOITA

* Kuteeseen ei yllättäen tarvinnutkaan jättää paljon syötösvaraa, sillä kankaansuu on kapeampi kuin loimen leveys pirrassa, tässä loimen leveys pirrassa oli 54,4 cm ja kankaansuulla 53 cm. Pingotin oli käytössä.

* Ohut kangas ei sovi, jos halutaan kuvioita näkyviin. Kankaan pitää olla melko paksua / todella paksua ja jäykkää.

* Pienet yksityiskohdat häviävät, joten kannattaa valita kangas jossa on suuria selkeitä kuvioita.

* Tee ensin kokeilu muutamalla kuteella, niin näet mille leveydelle kuteet pitää leikata jotta kuteen käännöskohta osuu sopivasti loimen reunaan. Leikkaa niin että käännöskohdassa kulma jää melko pitkäksi ja pitkälle kiinni, niin voit tarvittaessa kudontavaiheessa leikata sitä auki (ylimääräisen kulman pituuden voi sitten napsaista pois) – Liian leveäksi leikattu kude jää väkisin lenkille.